30 Eylül 2014 Salı

Eğlenceli Matematik

Her ne kadar matematiğin hesaplama kısmını artık kaldıralım şeklindeki düşüncelerimiz olsa da
temel işlemleri hızlı bir şekilde yapmak bize günlük yaşamda kolaylık sağlayacaktır.
Çok fazla bir şekilde dört işlem kullandığımız günlük yaşantımızda toplama kolay bir şekilde yapılırken, diğer işlemlerde biraz zorlanabiliyoruz. Özellikle de çarpma işleminde çarpım tablosu bize işkence gibi gelebiliyor.
Hem matematiği eğlenceli hale getirmek hem de biraz bu ezberden kurtulmak için değişik yollar oluşturulmuş. Bunlardan bir tanesi parmaklarımızı kullanarak çarpım yapmak. Genellikle öğrenciler 5’e kadar kolayca çarpar. 5’den sonrası için ise parmaklarımızı kullanabiliriz. Nasıl mı? İşte böyle:


http://youtu.be/jp9VtVOLaz4
Tabi dört işlemi kolaylaştıran olaylar sadece bununla sınırlı değil. denilen işlem kısaltma ipuçları da oldukça bu konuda yardımcı oluyor. Örneğin 78 ile 92 sayılarını çarparken, sonu 5 ile biten sayıları çarparken, bir sayıyı 11 ile çarparken gibi…
Fakat bu noktada ile ilgili Türkçe kaynak bulmak neredeyse imkansız. Hindistan’da gelişmiş olan ve öğretilen bu kısayollar ile çeşitli şekillerde hızlı işlem yapabilirsiniz. Öğretmenlerin de derslerde zaman zaman bunları kullanması yararlı olacaktır.
Vedik Matematiğinin ne olduğunu merak ediyor ve bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki video size yardımcı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder